Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Συνταγή για γεμιστά

Καλή Σαρακοστή!!!

Σε απευθείας μετάδοση η σημερινή ανάρτηση!!!

Αν και θεωρείται καλοκαιρινό φαγητό προσωπικά μου αρέσει όλο το χρόνο (αρκεί να μη χρυσοπληρώνω τις πιπεριές βεβαίως βεβαίως!!!) κι αυτήν ακριβώς τη στιγμή που γράφω οι πιπεριές μου ψήνονται στο φούρνο.




Μια που το απαιτούν κι οι μέρες η συνταγή είναι για τη νηστίσιμη βερσιόν (αν θέλουμε γεμιστά με κιμά αφαιρούμε από τη συνταγή το 1 φλ ρύζι κι αντ'αυτού βάζουμε 300γρ κιμά)

Υλικά:

12 μεγάλες πιπεριές ή 16 μέτριες
άλλες 2 πιπεριές τριμμένες ελαφρά στο μούλτι
4 κρεμμύδια ξερά 
2 καρότα 
1 μικρή μελιτζάνα (προαιρετικά)
1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
2 φλ τσαγιού ρύζι (καρολίνα ή γλασέ κατά βούληση)
αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό)
πιπέρι 
κύμινο
μαιντανό (φρέσκο ή αποξηραμένο)
1 κύβο λαχανικών (ή ζωμού κρέατος)
3-4 μέτριες πατάτες
μπόλικο ελαιόλαδο
3/4 φλ τσαγιού νερό


Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε τα κοτσάνια τους κι αφαιρούμε τα σπόρια τους κρατώντας το "καπάκι".


Τις βάζουμε στο ταψί μας και  τις αλατίζουμε.
Τρίβουμε στο μούλτι τα λαχανικά προσθέτοντας και λίγο ελαιόλαδο.


Προσθέτουμε το ρύζι, τα καρυκεύματα, τον κύβο- τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη-και το ελαιόλαδο.


Ανακατεύουμε, γεμίζουμε τις πιπεριές (λίγο παραπάνω από τα 2/3 τους) και κλείνουμε το καπάκι τους.


Σ'ένα μπωλ κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά τετράγωνα,


ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι κι ανακατεύουμε.Τοποθετούμε τις πατάτες ανάμεσα από τις πιπεριές.


Αλατίζουμε ξανά όλο το φαγητό μας και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νεράκι.
Ψήνουμε στους 200 -220 βαθμούς για μιάμιση ώρα μέχρι οι πιπεριές να μαραθούν και να μαλακώσει το ρύζι.Αν θέλουμε αφού πάρουν χρώμα από τη μια μεριά οι πιπεριές τις γυρίζουμε από την άλλη.(σσ.προσωπικά δεν τις γυρίζω μια χαρά γίνονται)
Αφού ψηθούν κλείνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε κανά 20 λεπτο ακόμη να "τραβήξει" το ρύζι.

Αν μείνουν την επόμενη μέρα είναι ακόμη καλύτερες!!!!!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το μυστικό για πετυχημένα γεμιστά βρίσκεται στο μπόλικο κρεμμύδι και στο μπόλικο ελαιόλαδο.

Γευστική κι αγαπημένη συνταγή με όμορφα χρώματα (ακόμη ομορφότερα το καλοκαίρι με φρέσκες ντομάτες ενδιάμεσα).Απόλυτα σπιτικό φαί κι απόλυτα ελληνικό πιάτο.

Έχει μοσχοβολήσει το σπίτι!Μόλις τις έσβησα!


Α νάτες κι έτοιμες!!!


Καλή όρεξη!
Πολλά φιλιά

6 σχόλια:

  1. Mμμμμ!!!Γεμιστά!!! Από τα αγαπημένα μου φαγητά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένο φαγητό Αννούλα μου, ειδικά το καλοκαίρι βέβαια,που μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ντοματούλες και οι μελιτζάνες κι οι κολοκυθανθοί!
    Πότε πια θα'ρθει καλοκαιρι; Πάλι χιονιζει έξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άννα,τι άρωμαααα,ζηλεύω!
    Λατρεύω τις πιπεριές,όπως κι αν είναι μαγειρεμένες,στα γεμιστά ακόμη περισσότερο.Ο άντρας μου έχει ενστάσεις-δεν του αρέσουν-αλλά πάντα τις μαγειρεύω.
    Έχω αρκετά χρόνια,που προτιμώ μόνο λαχανικά εποχής,γεμιστά έχω έτοιμα από το καλοκαίρι στον καταψύκτη.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεμιστες πιπεριες, τις προτιμω απο ολα τα γεμιστα.Καλο μηνα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΟΥ!!!!!!!ΑΥΤΕΣ ΤΡΩΩ ΚΙ ΕΓΩ ,ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ...ΤΟ ΚΥΜΙΝΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ. ΠΡΟΤΙΜΩ ΛΙΓΟ ΔΥΟΣΜΟ....
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αννούλα όποτε βρεις χρόνο σε περιμένω για συνεντευξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή