Πριν δέκα μέρες στη χιονισμένη ανάρτηση της Ελένης είχα σχολιάσει το εξής:"Σ'εμάς η ΕΜΥ ΔΕΝ επαληθεύτηκε ακόμη κι ο γιος μου κάθε μέρα με ρωτάει:"πάλι δε χιόνισε;!!!αφού είπες πως θα χιονίσει!"
Τελικά την επόμενη μέρα η ΕΜΥ επαληθεύτηκε και με το παραπάνω.
Άρχισε τη νύχτα κάπως έτσι
και μέχρι σήμερα αντικρύζουμε αυτήν την εικόνα.
Τι βουτιές κάναμε στο χιόνι
τι φτυάρια πήραμε
να μαζεψουμε χιόνι για χιονάνθρωπο δε λέγεται.
Μέχρι που ο γιος μου είπε "Αααα φτάνει!Σήμερα δε θέλω να ξαναβγώ στο χιόνι!!!"
Κι αφού καθόμαστε σπίτι, μην περιμένετε κατασκευή, το 'χουμε ρίξει στο φαί και στη μετάφραση (δίκιο είχε τελικά το στεφάνι μου ότι θα χαθώ από το blogging!!!) η οποία αισίως τελείωσε (γερμανικά δεν ξέρω για να μεταφράσω και σε τρίτη γλώσσα τα κείμενα για την Ημαθία!!!)
Να λοιπόν μια συνταγή για να φτιάξουμε λάχανο τουρσί
Υλικά:
1 λάχανο σφιχτό
καρότα
σέλινο
χοντρό αλάτι
νερό
χυμό λεμονιού
λίγο κριθάρι
σκόρδο (προαιρετικά)
Αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι από το λάχανο και το κόβουμε στα 4 ή αν είναι μεγάλο πρώτα στα 4 και μετά σε χοντρές λωρίδες.
Το βάζουμε σένα βαθύ τάπερ,
προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε λεπτές φετούλες και το σέλινο χοντροκομμένο
Σε άλλο σκεύος βάζουμε νερό και διαλύουμε το χοντρό αλάτι. Για να διαπιστώσουμε αν το αλάτι είναι όσο χρειάζεται βάζουμε μέσα και μια ελιά.Όταν η ελιά ανέβει πάνω τότε η άλμη μας είναι έτοιμη.
Εγώ πρόσθεσα κι ένα ακόμη ποτήρι νερό σ'αυτό το σημείο για να μην είναι τόσο αλμυρό.Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το αδειάζουμε στο τάπερ με το λάχανο να τα σκεπάζει.
Σ'ένα τούλι βάζουμε κριθάρι και δημιουργούμε ένα πουγκάκι.
Το ξεπλένουμε κάτω από το νερό και το βάζουμε στο τάπερ κάπου στη μέση.
Το τάπερ το αφήνουμε σ'ένα δροσερό μέρος για 8-10 μέρες. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ όμως φροντίζουμε να "δουλεύουμε" το νερό του, πράγμα που σημαίνει ότι
κρατώντας το λάχανο στο τάπερ, αδειάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και ξαναβάζουμε το ΙΔΙΟ νερό πάλι στο τάπερ.
Σε αντίθετη περίπτωση το νερό και το τουρσί μας μαζί γλιτσιάζει.Εγώ μετά από καμιά 4-5 μέρες δοκίμασα το ζουμί κι επειδή μου φάνηκε πάλι αλμυρό (όχι τίποτα άλλο, το τρώνε και τα παιδιά μου!) το αραίωσα με λίγο νερό ακόμα.
Στις 8-10 μέρες αφαιρούμε το κριθάρι κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε συνοδεύοντας λαδερά φαγητά ,όσπρια, ως μεζέ με το ουζάκι μας ή αντί σαλάτας!
Προσοχή όμως το "δούλεμα" του νερού πρέπει να συνεχίσει για όσο υπάρχει τουρσί στο τάπερ διαφορετικά το στραγγίζουμε και το φυλάμε 6-8 μέρες στο ψυγείο!!!
Καλή επιτυχία!!
Καλό Σαββατοκύριακο και πολλά χιονισμένα φιλιά
φοβερος ο χιονιάνθρωπος!!! Χαιρετίσματα με βροχή απο Αθηνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Άννα!καλημέρα!!!
ΔιαγραφήΔεν εχω κανει ποτε τουρσι λαχανο!Θα το δοκιμασω ομως!Με εβαλες σε πειρασμο χαχαχα!!!Φιλια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύα να το επιχειρήσεις!εγώ στην αρχή είχα σκεφετί "μόνο το λάχανο μ'έλειπε κάθε μέρα να του αλλάζω νερά"!!!τελικά δεν έχει καθόλου κόπο και είναι και νόστιμο.Και σε λίγες μέρες με τη νηστεία είναι ότι πρέπει!Αν έχεις απορίες σφύρα!φιλιά
ΔιαγραφήΚοίτα σύμπτωση.Σήμερα με ρώταγε ο άντρας μου, πόσο εύκολο είναι να φτιάξω λάχανο τουρσί και να, η ανάρτησή σου. Μόνο που μπερδεύτηκα. Λοιπόν, αν κατάλαβα καλά, για 8-10 ημέρες, αδειάζουμε και ξαναγεμίζουμε το τάπερ με το ί δ ι ο νερό;Το κριθάρι σε τι χρησιμεύει;Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!Ναι αδειάζουμε και ξαναγεμίζουμε το τάπερ με το ΙΔΙΟ αλατισμένο νερό για 8-10 μέρες!Μετά από αυτό το διάστημα αφαιρούμε το κριθάρι και μπορούμε να το καταναλώσουμε,διατηρώντας κάθε φορά την ποσότητα που θα φάμε ελαφρώς στραγγισμένη στο ψυγείο.Για το υπόλοιπο τουρσί που μένει στο τάπερ συνεχίζουμε τη διαδικασία με το νερό, γιατί αλλιώς θα γλιτσιάσει,ώσπου να καταναλωθεί όλο.Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις το ζουμί που και που κι αν σου φαίνεται πολύ αλμυρό να το αραιώσεις.Το κριθάρι "κρατάει" το νερό ως συντηρητικό (όπως ο βασιλικός στον αγιασμό)Καλή επιτυχία και ό,τι χρειαστείς εδώ είμαι !!!Φιλιά
ΔιαγραφήΜια χαρά,το ευχαριστηθήκατε το χιόνι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς σήμερα έχουμε βροχή, πολύ βροχή!!!
Καλημέρα!!!!
Ρένα στείλτε και προς τα δω λίγη βροχή μπας και λιώσει το χιόνι!!!!Φιλιά
ΔιαγραφήΕνα έχω να πω, δεν έχω δει πιο γλυκό και χαμογελαστό χιονάνθρωπο- κι εχω δει κι εχω φτιάξει...αμέτρητους! Ασε που διεκδικεί παγκόσμια ευρεσιτεχνία γιατί είναι και ...φορητός! Χα,χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε καλα και να περνάτε πάντα έτσι όμορφα με τις απλές χαρές της ζωής!
Τουρσάκια έχω βάλει κι εγω να γίνονται,αλλά κλασικα σε βάζο κλειστό. Πολύ πρωτότυπος ο τροπος που μας λες!
Φιλιά πολλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!
Νίκη ο χιονάνθρωπος σε ευχαριστεί πολύ για τα καλά σου λόγια!!!Ξέχασα να πω πως επειδή θέλαμε ΠΟΛΥ χαμογελαστό χιονάνθρωπο το στόμα του είναι το χερούλι από ένα κουβαδάκι πλαστελίνες!!!!!Δε μας λες βρε φιλενάδα κι αυτή τη συνταγή στα βάζα να τη γνωρίζουμε κι εμείς στα βόρεια;;!Καλή εβδομάδα και πολλά πολλά φιλιά
ΔιαγραφήΧορτασατε χιονι απ'ο,τι βλεπω.Καλη εβδομαδα να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά δεν το γλυτώσατε,αλλά βλέπω το χαρήκατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς το δεύτερο κύμα με βρήκε στην Αθήνα,δε θα άντεχα.
Το τουρσί δε μ΄αρέσει,αλλά με ρωτούσε η ξαδέρφη μου,αν έχω δει κάποια συνταγή.Μετά το σχόλιο τηλεφωνώ να της την δώσω.
Φιλιά!