Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

"Πορτοκαλάδα...από πορτοκάλια θέτε;"

Αυτή η αξέχαστη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου γύριζε χθες όοοολη μέρα στο μυαλό μου και μ'έκανε να γελάω...
Πορτοκαλομέρα θα λέγε κανείς!!!!


Έφτιαξα μαρμελάδα πορτοκάλι και λικέρ!!
Τη συνταγή για τη μαρμελάδα την πήρα από τον Παρλιάρο.Ας με συγχωρέσει μόνο ο Στέλιος που ελλείψει ζυγαριάς μέτρησα τον όγκο των πορτοκαλιών και πρόσθεσα αντίστοιχη ζάχαρη!!!!Μια κανάτα κομμάτια πορτοκάλι,

μια κανάτα ζάχαρη!!Η συνταγή αυτή είναι πολύ σούπερ γιατί και μαρμελάδα μοιάζει αλλά ΚΑΙ γλυκό του κουταλιού!2 σε 1 δηλαδή
μόλις μπήκε στην κατσαρόλα

Στο λικέρ αυτοσχεδίασα...ίσως όχι και τόσο.Είχα κάνει πριν χρόνια λικέρ λεμόνι και με εκείνη τη συνταγή οδηγό άλλαξα το βασικό συστατικό!Η συνταγή είναι χωρίς μέτρημα ....με το μάτι που λένε και βασίζεται στη λογική δεν πετάμε τίποτα!!!

Πορτοκάλια χοντρόφλουδα
ζάχαρη
ούζο ή τσίπουρο
νερό
άσπρο κονιάκ

Η εκκίνηση μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
α.συνειδητά!"σήμερα θα φτιάξω λικέρ πορτοκάλι".Σ'αυτήν την περίπτωση κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, τα στίβουμε-κρατάμε το χυμό τους στο ψυγείο για μελλοντική χρήση στα γλυκά μας ή στο φαγητό μας-και αφαιρούμε από μέσα τις ίνες και τη σάρκα που απέμεινε από το στίψιμο

β.εκ του προχείρου!"πουλάκια μου να σας στύψω χυμό πορτοκάλι;-Ναιιιιι!-μμμμ δεν κρατάω τις φλούδες να τις κάνω λικέρ;"Στίβουμε τα πορτοκάλια κι αφαιρούμε τη σάρκα τους. Όποτε απολαμβάνουν τα παιδιά μας το χυμό και εμείς -σε καμιά 20 μέρες -ένα λικεράκι.

'Οπως και να 'χει βάζουμε τις φλούδες 


σ'ένα γυάλινο βάζο με φαρδύ λαιμό ρίχνουμε ζάχαρη,ούζο ή τσίπουρο (ό,τι μας βρίσκεται) και λίγο νερό καλύπτοντας τις φλούδες.



Το αφήνουμε σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο κουνώντας που και που το βάζο να ανακατευτεί.
Μετά από 15-20 μέρες βγάζουμε τις φλούδες ,σουρώνουμε το χυμό σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.Προσθέτουμε άσπρο κονιάκ (για να κρατήσει το ανοιχτό του χρώμα) και ζάχαρη κατά βούληση ανάλογα πόσο "βαρύ" και γλυκό θέλουμε να είναι.Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλα ή γαρύφαλο για το άρωμα (προσωπικά δεν μου αρέσουν!).Το αφήνουμε να πάρει καναδυό βράσεις και έτοιμο.Όταν κρυώσει το φυλάμε σε γυάλινο μπουκάλι.

Το πορτοκάλι ,όπως και το λεμόνι αντίστοιχα είναι δύσκολες γεύσεις γι'αυτό και δεν αρέσουν σε όλους!Είναι γλυκόπικρες όπως κι η ζωή!!!!

Πριν κλείσω να σας κεράσω κι ένα κομμάτι λαχταριστή σπανακοτυρόπιτα που έφτιαξα σήμερα το απόγευμα.Το μικρό μου παληκάρι θέλει σπανακόπιτα για το σχολείο, είπαμε:  "η επιθυμία τους διαταγή "  χατίρι δε χαλάμε.Έτσι εν μέσω μεταφράσεων (πάλι!!) έφτιαξα και μια πίτα!!!Κι επειδή ο καλός μου σχολίασε ότι τώρα με τη μετάφραση θα με χάσετε από τις Διασκέσεις είπα να τον διαψεύσω και να κάνω ανάρτηση!!!!Χαχαχα

πριν να μπει στο φούρνο

ζεστή ζεστή!

κι αυτά είναι τα "φίδια"μας!!!(το επάνω οριζόντιο μας βγήκε ελαφρώς σαν ανακόντα αλλά δε βαριέσαι!!!)Αντί για στριφτή πίτα τα βάζουμε έτσι στο ταψί και τα τσακίζουμε.Τα παιδιά έχουν αχαλίνωτη φαντασία!Είναι τα αγαπημένα του ανιψιού μου του Πέτρου στον οποίο θα αφιερώσω και τη σημερινή ανάρτηση!!!!
Καλό μήνα και πολλά φιλιά!!!

12 σχόλια:

  1. Η πορτοκαλαδίτσα ό,τι πρέπει είναι,μας εφοδιάζει με βιταμίνη C,ωφέλιμη για τα κρυωματάκια και τις ιώσεις.
    Αγαπημένη η μαρμελάδα αυτή,όπως και όλων των εσπεριδοειδών,μάλιστα βάζω λιγότερη ζάχαρη από τη δοσολογία,μ΄αρέσει η πικρίλα τους.
    Στην υγειά σου το λικεράκι!
    Ζηλεύω την πιτούλα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λες Ελένη κι εγώ τις μαρμελάδες που λιγώνουν δεν τις μπορώ καθόλου!!προτιμώ πιο πικρές γεύσειςΤο παθαίνω και με τα αρώματα!!!!Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Kαλά με σκότωσες!!!! Ολα υπέροχα και νόστιμαααααααα.....θα ήθελα ένα κοματάκι αλλά είμαι σε δίαιτα ....φιλιάαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρε ένα διαδικτυακό-ψηφιακό κομματάκι που δεν παχαίνει κιόλας!!!χαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα να ήταν η οθόνη παράθυρο, να το ανοίξω και να κλέψω ένα μπαστουνάκι!!! Φαίνεται τόσο νόστιμη...! Θα εμπιστευτώ το παιδί σου και τον ανηψιό σου!!! Και μετά θα ρουφούσα με λαχτάρα και ένα ποτηράκι λικέρ, μια και μου αρέσουν πολύ τα σπιτικά ποτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και εγω κοριτσια κανενα κομματακι και ειναι και μεσιμερι....!!!!
    τελεια ολα !!!!

    φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα φαίνονται υπέροχα αλλά η σπανακόπιτα μου άνοιξε την όρεξη!Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας αποτελείωσες βρε Άννα μου!!! Το γλυκό πορτοκάλι είναι το αγαπηημένο μου, οπότε και τη μαρμελαδίτσα σου την τρώω άνετα! Η πίτα...με τσάκισε! Δεν μπορώ να της αντισταθώ!
    Καλό μήνα χρυσοχέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοσχοβόλησε ο τόπος βρεσκοψημένη πιτούλα, μαρμελεδίτσα και λικεράκι!
    Ποσο μ'αρέσουν τα πειράματα κι οι "πειραγμένες" συνταγές!
    Περυσι είχα φτιάξει θε'ι'κό λικερ μανταρίνι και λεμόνι με συνταγή Χρυσάνθης από εδώ:
    http://chrysanthisart.blogspot.com/2011/01/blog-post_23.html
    Αν βρω αράντιστα θα κάνω και φέτος!
    Φιλιά πολλά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τώρα να πω καλοφάγωτα,μάλλον δεν θα έχει μείνει ψίχουλο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χάθηκες εσύ,χάθηκα εγώ,άντε να δούμε τι θα γίνει!!!!
    Μαρμελαδίτσα πορτοκάλι!!!!!!Η αδυναμία μου!
    Αλλά και η μπαστουνάτι πιτούλα ,τραγανιστή όπως είναι την καταευχαριστήθηκα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή