Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Όταν τα "Σταυροδρόμια" είναι παραπάνω από μια λέξη....

Καλησπέρα από τη βροχερή και χειμωνιάτικη Βέροια!!!
Ο καιρός δε λέει ν'ανοίξει,συνεχώς μας πισωγυρίζει ...

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως ένα βιβλίο μου ζέστανε την καρδιά και θα το μοιραστώ μαζί σας!!!

Στο giveaway της simonmad το Μάρτιο είχα την αναπάντεχη τύχη να είμαι μία από τις τρεις τυχερές στις οποίες η Μάγδα χάρισε το βιβλίο που έγραψε και επιμεληθήκε εξ ολοκλήρου...."ό,τι πιο "χειροποίητο" έχω κάνει μέχρι σήμερα. Τα υλικά από τα οποία αποτελείται είναι φαντασία και μεράκι, μου κόστισε ώρες προσωπικής δουλειάς και είναι το πιο αγαπημένο μου "δημιούργημα"...

Λίγες μέρες αργότερα  το είχα στα χέρια μου  συνοδευμένο από έναν τέλειο χειροποίητο σελιδοδείκτη κι ένα τρυφερό γράμμα.Κατάλαβα εξαρχής ότι ειχαμε πιο πολλά κοινά απ'όσα μπορούσα να φανταστώ.



Πρώτος διάβασε το βιβλίο ο σύζυγος ,τον συντρόφευσε στις ατέλειωτες μοναχικές ώρες που περνάει στη δουλειά του και την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησα να το διαβάζω κι εγώ.

Στο οπισθόφυλλο αναφέρεται:"Ενα τραγικό γεγονός που συνέβη το '86 εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του σε ζωές του σήμερα.Ο Σέργιος κι ο Alessandro ,δυο άντρες άγνωστοι μεταξύ τους,βασανίζονται από εφιάλτες.Μέσα από μια σειρά συμπτώσεων θα συναντηθούν και θα ανακαλύψουν μυστικά ,καλά κρυμμένα στο παρελθόν.Τα πάντα δείχνουν να τελειώνουν εκεί...ή μήπως όχι;"

Κι ενώ διαβάζοντας αυτό θεωρεί ο αναγνώστης πως έχει να κάνει με δυο πρωταγωνιστές ανακαλύπτει στη συνέχεια ότι σχεδόν όλα τα πρόσωπα του βιβλίου παίζουν κατά διαστήματα  πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλοκή!

Le hasard -το τυχαίο δηλαδή, παίζει όμως τον πρωταρχικό ρόλο.Όπως και στη ζωή το αναπάντεχο ,η σύμπτωση και η μοίρα κυριαρχούν.Πραγματεύεται θέματα όπως η αγάπη ,ο έρωτας ,η οικογένεια (κι είναι αξιοσημείωτο ότι  οι περισσότερες σκηνές του βιβλίου διαδραματίζονται σε κλειστούς χώρους -ακόμη κι οι εξωτερικές σκηνές είναι σε περιορισμένους χώρους-το κτήμα του Στέφανου και το κτήμα του Alessandro- δίνοντας την αίσθηση μιας μητρικής αγκαλιάς και υπό την έννοια της μάνας-γης!)
Ο θάνατος έχει κι αυτός τη θέση του στο βιβλίο και ως βιολογικός -πραγματικός θάνατος αλλά και μεταφορικά : άνθρωποι ζωντανοί μεν,νεκρωμένοι όμως από τις τύψεις και το παρελθόν που τους καταδιώκει ...Μου θύμισε το "πεπρωμένο φυγείν αδύνατον" της αρχαίας τραγωδίας αλλά και τα έργα του κλασσικισμού όπου στο τέλος θριαμβεύει η τάξη και τα πράγματα αποκαθίστανται όπως είναι το σωστό και το δίκαιο.

Με το κριτήριο του αναγνώστη μπορώ να πω πως είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που φαίνεται ότι έχει γραφτεί με μεράκι κι αγάπη.
Ένα βιβλίο γραμμένο με τρόπο κινηματογραφικό που διαβάζεται απνευστί όχι γιατί είναι εύκολο αλλά γιατί δε σ'αφήνει να το αφήσεις...το διάβαζα πίνοντας τον καφέ μου, κουνώντας το καρότσι για να κοιμίσω τη μικρή μου,πριν με πάρει ο ύπνος και όταν ξυπνούσα μες τη νύχτα από το κλάμα της ακόμη και περπατώντας μέσα στο σπίτι μου!Το άφηνα και το ξανάπιανα με την αγωνία να δω τί έγινε παρακάτω και ....το τέλος με λύτρωσε!

Μάγδα σ'ευχαριστώ
για όσα θυμήθηκα διαβάζοντας το βιβλίο σου...
για όσα φαντάστηκα πως κρύβει μέσα του για σένα...
για το ότι νιώθω πως κέρδισα μια φίλη...





10 σχόλια:

  1. Ενα βιβλίο που έφερε τόση ζεστασιά ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους αξίζει σίγουρα πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είχα επίσης κερδίσει ένα αντίτυπο στο giveaway της Μάγδας και πραγματικά "βούτηξα" στο βιβλίο με το ίδιο ενδιαφέρον κι αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω...
    Ξεχώρισα επίσης την οπτική της Μάγδας για τη ζωή καθώς και την ποιότητα που έχει ως άνθρωπος! Αυτά όλα αποτελούν μια από τις πιο όμορφες στιγμές μου στο blogging και την ευχαριστώ και πάλι από εδώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπωσδήποτε θα το διαβάσω!Τι εκδόσεις είναι για να το παραγγείλω στο βιβλιοπωλείο μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δώρο, δώρο φέρνει! Έστειλα δύο βιβλία γνωρίζοντας ελάχιστα τις παραλήπτριες, και κέρδισα δυο νέες φίλες, με όλη τη σημασία της λέξης! Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το διαδίκτυο μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ μας. Το Giveaway μ' έκανε να το διαπιστώσω για μια ακόμη φορά και δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή που μοιράστηκα αυτή την "άλλη" μου πλευρά μαζί σας.
    Νίκη & Άννα, σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άννα, για να μην παιδεύεσαι, θα μου επιτρέψεις να στείλω εγώ ένα μήνυμα στη Μαρία, οκ; :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. νομιζω πως εισαι η πιο τυχερη απ ολες μας...κερδισες το πιο ομορφο δωρο...Μαρια,δεν μπορεις να το παραγγειλεις απο βιβλιοπωλειο,η Μαγδα μπορει να σε πληροφορησει για τον τροπο παραλαβης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. simonmad περιμενω την επομενη παραγγελια σου...μην με ξεχασεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου δημιουργήθηκε έντονα η επιθυμία μέσα από την περιγραφή να θέλω να το διαβάσω...θα θελα να μάθω τον τρόπο να το πάρω στα χέρια μου..μη με ξεχάσεις και μένα φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο και στη Μάγδα, αλλά και σε σένα για την υπέροχη περιγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εμένα μου κίνησες το ενδιαφέρον, Άννα μου! Έχω καιρό να διαβάσω ένα ΚΑΛΟ βιβλίο!
    Ευχαριστούμε! Η ανάλυσή σου, εξαιρετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή