Φαντάζομαι ότι μετά την τοοοοόσο "καλλιτεχνική" ανάρτηση της προηγούμενης εβδομάδας μόνο αυτόν τον τίτλο δε περιμένατε, σωστά;
Φαντάζομαι επίσης ότι κάποιοι θα παραξενευτούν με το timing καθώς τον τραχανά τον ετοιμάζουν το κατακαλόκαιρο που ο ήλιος λάμπει!
Τι να κάνουμε όμως που ο ταπεινός τραχανάς -τον οποίο μέχρι να γεννήσω τα παιδιά μου δε συμπαθούσα ιδιαίτερα!-έθρεψε γενιές και γενιές σε διάφορες παραλλαγές του;
Που τρώγεται μόνος του -είτε άσπρος με γάλα και φέτα, είτε με σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες-ως φαγητό με σταθερή γεύση που μαγειρεύεται γρήγορα αλλά συνοδεύει και πολύ ωραία το κοτόπουλο;
Που ,ειδικά η μικρή μου, κάθεται με το στόμα ορθάνοιχτο περιμένοντας την επόμενη κουταλιά;
Που εμείς απλά ξεμείναμε λίγο πριν το καλοκαίρι;
Θυμάμαι βέβαια τη μαμά μου και τη θεία μου να φτιάχνουν τραχανά σ'ένα ορεινό χωριό μες στο ντάλα καλοκαίρι,να τον απλώνουν στην αυλή- και να παραφυλάμε ολημερίς μην κάτσει κανά έντομο πάνω- και μετά να τον τρίβουν στο κόσκινο!!!Μοσχομύριζε...
Η συνταγή που ακολουθεί είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα ενός διαμερίσματος αλλά εξίσου μυρωδάτη και νόστιμη
Ναι καλά μαντέψατε!!!
Αποφάσισα να φτιάξω μόνη μου τραχανά!
Πώς παρασκευάζεται:
Υλικά*:
1 κιλό γιαούρτι πρόβειο
250 γρ (μισό σακουλάκι δηλαδή!) σιμιγδάλι χοντρό
αλάτι
αλεύρι (όσο πάρει)
*μ'αυτή τη δόση παίρνουμε περίπου 2 κιλά τραχανά
Εκτέλεση
1 και σημαντικό:
Αφήνουμε 2-3 μέρες το γιαούρτι εκτός ψυγείου να ξινίσει (το δοκιμάζουμε και κάπου κάπου μην παραγίνει!!) και πλένουμε ένα τραπεζομάντηλο ή ένα σεντόνι ΧΩΡΙΣ μαλακτικό (εκεί θα απλώσουμε τον τραχανά μας κι αν είναι πλυμένο με μαλακτικό παίρνει τη μυρωδιά!)
2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το γιαούρτι με την πέτσα
Ανακατεύουμε λίγο αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα ρίχνουμε κι αυτά.Ζυμώνουμε τα υλικά μας προσθέτοντας αλάτι κατά βούληση και αλεύρι όσο πάρει μέχρι να γίνει μια ζύμη όπως αυτή που φτιάχνουμε ψωμί ή πίτα
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες -σαν κεφτεδάκια- τις αλευρώνουμε και μ'έναν πλάστη τις ανοίγουμε σε φύλλο
4. Στρώνουμε το τραπεζομάντηλο/σεντόνι σ'ένα τραπέζι ή σ'ένα κρεββάτι -κάπου που δε θα χρησιμοποίησουμε άμεσα πάντως!- και απλώνουμε τα φύλλα μας να στεγνώσουν.Όταν στεγνώσει η πάνω τους μεριά τα γυρνάμε ανάποδα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚA τα βάζουμε σε ταψί στο φούρνο στους 50-60 βαθμούς στον αέρα να στεγνώσουν (όχι να ψηθούν)
5. Αφού στεγνώσουν και από τις δυο μεριές τα σπάμε ελαφρά και τα τρίβουμε λίγο στο multi σε σιγανή ταχύτητα να γίνουν σα μπιλίτσες και όχι σκόνη
6. Ξαναπλώνουμε τον τριμμένο τραχανά μας στο τραπεζομάντηλο για δυο τρεις μέρες -ίσως και παραπάνω!- ανακατεύοντας τον που και που μέχρι να ξεραθεί εντελώς!
7. Αφού σιγουρευτούμε ότι στέγνωσε τελείως τον φυλάσσουμε όσο καιρό θέλουμε μέσα σε μεταλλικό κουτί ή σε μια μαξιλαροθήκη -κι αυτή πλυμένη χωρίς μαλακτικό και γυρισμένη τα μέσα έξω!!!Το πλαστικό αντεδείκνυται γιατί ανάβει.
Πώς μαγειρεύεται:
Υλικά ( για 4 πιάτα)
500 ml νερό
7-8 κουταλιές της σούπας τραχανά
αλάτι
φρέσκο βούτυρο ή λίγο λάδι (για λιγότερες θερμίδες αν και με το βούτυρο γίνεται ακόμη καλύτερο!)
λίγο γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ )
τυρί φέτα
Εκτέλεση
1. σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το βούτυρο ή το λάδι
2. προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε (προσοχή γιατί φουσκώνει)
3.αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας που και που,σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το γάλα και τη φέτα τριμμένη με το χέρι.
4. το αλάτι το βάζουμε στο τέλος αφού δοκιμάσουμε γιατί αν το τυρί μας είναι αλμυρό ίσως δε χρειαστεί παραπάνω
5. χυλώνει αμέσως και τρώγεται ευχάριστα και ζεστός και κρύος
ΥΓ.Η ανάρτηση γράφηκε ταυτόχρονα με την παρασκευή του τραχανά από προχθές το βράδυ!Μου πήρε 1 ώρα την Τετάρτη να τον ζυμώσω και να τον ανοίξω σε φύλλα,στέγνωσε όλο το βράδυ όσο κοιμόμουν-χθες επειδή έβρεχε εδώ το βοήθησα και λίγο να στεγνώσει στο φούρνο και μου πήρε άλλη 1 ώρα να το τρίψω!
Τώρα στεγνώνει στην τραπεζαρία μου!
Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν είναι δύσκολο -η εικόνα που περιέγραψα παραπάνω με τη μαμά μου έχει μέσα της και μια ανάμνηση δυσκολίας και αναμπουμπούλας!!!
Τώρα στεγνώνει στην τραπεζαρία μου!
Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν είναι δύσκολο -η εικόνα που περιέγραψα παραπάνω με τη μαμά μου έχει μέσα της και μια ανάμνηση δυσκολίας και αναμπουμπούλας!!!
Επειδή είμαι γενικώς ανυπόμονη χθες που τον έτριψα μαγείρεψα και λίγο φρέσκο όπως τα φρέσκα ζυμαρικά!
Το μεσημέρι ρώτησα το γιο μου :
"έχει και τραχανά ,θέλεις;είναι αυτός που φτιάχναμε χθες"(σσ.εννοείται πως όλοι ανακατεύτηκαν!!!)
"αυτός είναι;;; μμμμμ....γεια στα χεράκια μας!!!!" μου απάντησε!!!
Διασκέσις,ευχάριστη έκπληξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτά στο πρόγραμμα είναι,η αλήθεια βρίσκεται,όπως λες,στο χρόνο παρασκευής-καλοκαίρι θυμάμαι τη μαμά μου να τον φτιάχνει.
Τα κορίτσια μου τον λατρεύουν,όσο ζούσε η γιαγιά είχαν πάντα σπιτικό,ενώ τώρα ...αχ δεν την μπορώ την κουζίνα.
Για χατήρι τους θα το δοκιμάσω,όλη η περιγραφή σου φαίνεται εύκολη-θα τις καταπλήξω χιχι...
Τη μόνη διαφορά που θυμάμαι,είναι το γάλα αντί γιαουρτιού,που ξίνιζε κι αυτό.
Να είσαι καλά,που μας δείχνεις γεύσεις παραδοσιακές.
Καλό βράδυ-φιλιά!
τι τελειο!!!ετσι ειναι,οταν γινεσαι μανα φτιαχνεις πραγματα που πριν ουτε που το φανταζοσουν...καλη σας ορεξη με το μοσχομυριστο τραχανα σας,που εχει μεγαλωσει γενιες και γενιες στην Ελλαδιτσα μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΟ!! Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΑΓΗΤΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΛΕΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΆΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.....
Καλημέρα, Άννα! Μας μοσχοβόλησες πρωί-πρωί! Όπως είπε κι η Ελένη, πολύ ευχάριστη έκπληξη η σημερινή σου ανάρτηση! Μου θύμισες κι εμένα στιγμές καλοκαιριού που φτιάχναμε με τη μαμά μου τραχανά για όλο το χρόνο και δεν είναι τυχαίο που και στις δικές μου αναμνήσεις υπάρχει ο συνδυασμός δυσκολίας - αναμπουμπούλας! Ομολογώ πως η δική σου συνταγή φαίνεται τελείως εύκολη και με προκαλεί να τη δοκιμάσω. Αφού δεν έχει και κόσκινο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και γεια στα χέρια όόόλης της οικογένειας!
Αχ τι μου θυμισες τώρα!Τι χαρά που κάναμε μικρά να τριψουμε μέσα στο κόσκινο με τα χεράκια μας... Τι ποσότητες φτιάχνονταν κι όλες οι γειτόνισσες μαζί μια μέρα σε κάθε σπίτι για βοήθεια! Η μαμά μου το φτιάχνει και μας στέλνει σε όλους, αλλά ξέρεις ;παραδοσιακά με ξυνογαλα! Γνωρίζω κι αυτή την εκδοχή με το γιαούρτι κι αν ποτέ φτιάξω μόνη μου, έτσι θα το κάνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητό, ειδικά των παιδιών κι αφού τρίβεται και στο μπλέντερ δεν έχει κανείς καμιά δικαιολογία να μην το φτιάξει!
Αχ κ εμένα μ'αρέσει πολύ....αλλά δε θυμάμαι αν είναι ο γλυκός ή ο ξινός αυτός που μου αρέσει..χαχα....είχαμε φτιάξει παλιά με τη μαμά μου....σε ευχαριστούμε πολύ για της οδηγίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαβ/κο να έχεις....φιλιάααααα!!!!!!!!!
Koritsia, oxi mono einai efkolos alla einai kai pentanostimos !!! Eidika gia proino.. !! Kai se "krataei" kiolas !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAderfi, an sou perissevei ligos thelo ki ego !!!
Filia polla
i aderfi sou
G.
Πάντα είχα την απορία πως γίνετε ο τραχανάς,ευχαριστούμε για τις οδηγίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα ήθελα να φτιάξω τραχανά... Γεια στα χέρια σου.... Φαίνεται καλός...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά στην υπομονή σου!!!!Προσωπικά, δεν τον προτιμώ αλλα μου αρεσε που εμαθα τον τρόπο παρασκευής του!!Καλό Σ/Κ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΑΤΡΕΜΕΝΟΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Με γυρισες αρκετα χρονια πισω! Θυμαμαι τη μαμα μου μαζι με τη γιαγια μου και νιωθω την μυρωδια σαν να ειναι τωρα!Καλο σαββατοκυριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήεμενα παντως ο τραχανας ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα!
Καλησπέρα Άννα!Εμένα η μικρή μου τρώει πάρα πολύ τον τραχανά αλλά μου τον φτιάχνει η γιαγιά μου γιατί βαριέμαι να τον φτιάχνω!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτέ δε μ' άρεσε και ποτέ δεν τον μαγείρεψα....Μου γεννά όμως και μένα μνήμες! Να 'σαι καλά που μας δείχνεις πώς να τον φτιάξουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σας λοιπόν! Εμείς τον φτιάχναμε κάθε Σεπτέμβρη, με τη γιαγιά μου πρωτοστάτη! Μοσχοβολούσε ο τόπος γάλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια Αννούλα μου, ευχαριστώ για τις ευχές σου!
Τραχανάς διαβάζω και μου τρέχουν τα σάλια! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου αρέσει!!! Και ωραία συνταγή!!1 Θα την δοκιμάσω όταν θα πάω στο πατρικό μου μιας και έχω πιο πολύ χώρο εκεί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Λοιπόν, αδερφή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λαμβάνεις ? ΟΒΕΡ !!!
Ξεκινάω να εφαρμόσω τη συνταγή σου ΤΩΡΑ !!!
Το σχόλιο το κάνω, πρώτον: για να με χρονομετρήσω !!! και δεύτερον: για να σου αποδείξω, για ακόμη μια φορά, πόσο ανάποδη είμαι που κάνω τραχανά ενώ έξω χιονίζει !!!!
Λαβ γιου !!!!!!
Γ.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΕΙΟΣ!ΤΟΝ ΑΠΛΩΣΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήI've made half the recipe using greek yogurt and whole wheat flour (about 3cups for half the recipe). I was always told that is difficult to make trachana. This recipe is easy to follow and the only "difficult " part is taking over the countertop overnight for the dry-out step.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you.