Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Βλάχικη μαγειρίτσα -λιανώματα

Χριστός Ανέστη!


Ξέρω ξέρω φάγαμε του σκασμού αυτές τις μέρες,η ανάρτηση για συνταγή μας έλειπε!!


Αλλά...

Άρρηκτα συνδεδεμένο το Άγιο Πάσχα  με τη μαγειρίτσα σε διάφορες παραλλαγές -ανάλογα με την περιοχή- και εννοείται πως δε θα παραλείψω να αναρτήσω τη συνταγή για τη βλάχικη μαγειρίτσα -λιανώματα που κάνω κάθε χρόνο!

Πρόκειται για μια μαγειρίτσα σε ταψί που όπως αναφέρεται  εδώ : "Το Πάσχα, οι Βλάχοι δεν έβαζαν το αρνί στη σούβλα αλλά στο ταψί μαζί με τα λιανώματα, και αυτό γιατί, καθώς έσφαζαν τα αρνιά, άρχιζε το άρμεγμα των προβάτων, και οι άντρες ήταν απασχολημένοι. Αρνιά σούβλιζαν στις καλοκαιριάτικες γιορτές. "

Βλάχικη μαγειρίτσα -λιανώματα

Υλικά :
1 αρνίσια συκωταριά (με τα όλα της -νεφρά,πνευμόνια κλπ)
έντερα
2 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνιθο 
σκέπη
αλάτι ,πιπέρι 
λάδι

Εκτέλεση:
1.Όση ώρα ετοιμάζουμε τα παρακάτω  βάζουμε τα έντερα σ'ένα μπωλ με ξύδι .

2.Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε κομμάτια περίπου 3-4 πόντων, τα ζεματάμε και τ'αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.

3.Πλένουμε και ζεματάμε τη συκωταριά ολόκληρη.Την κόβουμε σε κυβάκια.


4.Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τη συκωταριά,αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και τα αφήνουμε να πάρουν μια ελάφρια βράση.Αν μείνουν λίγα νερά μέσα τ'αδειάζουμε προσεχτικά.

5.Στο μεταξύ μ'ένα ξυλάκι γυρνάμε τα έντερα τα μέσα -έξω.(Αν μας βολεύει περισσότερο τα σκίζουμε με ψαλίδι.)Τα πλένουμε και τα ξαναφήνουμε μέσα σε μπωλ με ξύδι για λίγη ώρα.Στη συνεχεια τα βράζουμε, τα κόβουμε κομματάκια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας με τα υπόλοιπα.

6.Βάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί ,ψιλοκόβουμε τον άνιθο,προσθέτουμε λάδι και βάζουμε στο φούρνο.


7.Βάζουμε τη σκέπη σε καυτό νερό να μαλακώσει και την απλώνουμε πάνω από τη μαγειρίτσα μας.


8.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για καμιά μιάμιση ώρα ανακατεύοντας που και που τα υλικά κάτω από τη σκέπη μέχρι να "χωνέψουν" τα κρεμμυδάκια.




ΥΓ 1.Το καλό με τη συγκεκριμένη μαγειρίτσα είναι ότι μπορούμε να ετοιμάσουμε τα βήματα 1-5 από πολύ νωρίτερα (κανά μήνα πριν) και να τα βάλουμε στην κατάψυξη.Τη Μεγάλη Παρασκευή γυρνώντας από τον Επιτάφιο τα βγάζουμε από την κατάψυξη και την επόμενη μέρα αφού πιούμε τον καφέ μας , κάνουμε  τις δουλειές μας και γυρίσουμε από το κομμωτήριο (λέμε τώρα!!!) συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα βήματα και  βγαίνουμε κι ασπροπρόσωπες το βράδυ!!!Ομολογώ ότι εδώ και περίπου 6 χρόνια εφαρμόζω αυτό το σύστημα!!!

ΥΓ 2.Συγχωρήστε με που δεν έχω φωτογραφίες απ'όλα τα βήματα αλλά όταν την ετοίμαζα δεν είχα σκεφτεί ότι θα την αναρτήσω κιόλας!

ΥΓ 3.Επειδή έχει μια διαδικασία για να την ετοιμάσουμε να σημειώσω ,για όσους θελήσουν να τη φτιάξουν  ότι είναι σαν τον τζιγεροσαρμά ή το κουκουλωτό (μόνο που αυτό έχει και ρύζι μέσα!)


Κουκουλωτό :πρόκειται για την ίδια συνταγή (συν χυμό ντομάτας και ρύζι ) τυλιγμένο σε μερίδες στη σκέπη!!!



Καλή όρεξη και καλή χώνεψη!!!!
Φιλιά!


Επί τη ευκαιρία,για όποιον το θελήσει,πληροφορίες για τους Έλληνες Βλάχους μπορείτε να βρείτε εδώ

14 σχόλια:

  1. Πολύ καλή συνταγή..Την φτιάχνει η κουμπάρα μου που ειναι Πόντια με τη διαφορά ότι τη σκέπη στη Μακεδονια τη λέμε μπόλια και το φαί σαρμά..:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και...πατηθηκε το έντερ πρόωρα...
    Δεν πρόλαβα να πω..
    Αληθώς Ανέστη και χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μέρες θα βλέπουμε φαγητό και θα μας έρχεται ...κάπως...απο το σκασμό που φάγαμε.ΑΛλά σ ένα τέτοιο πρωτόγνωρο φαγάκι δεν μπορούσα και υπέκυψα στη γοητεία του!
    Νάσαι καλά και του Χρόνου, σε φιλώ Αννούλα μου. Ελπίζω να περάσατε καταπληκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαρυστομάχιασα μόνο που είδα τις φωτογραφίες, Άννα μου! Και γέλασα βέβαια που παράλληλα με την προετοιμασία της βλάχικης μαγειρίτσας υπάρχει πάντα ο χρόνος για καφεδάκι και κομμωτήριο!!!
    Και του χρόνου να είσαι γερή και να κρατήσεις την παράδοση! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατερίνα κι εγώ στη Μακεδονία είμαι :)) φαίνεται σε κάθε περιοχή έχει και διαφορετικό όνομα!Η νοστιμιά φαντάζομαι είναι η ίδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑΡΑ πριν λίγο ήρθαν φίλοι στο σπίτι και μου είπαν "αδυνάτισες!"χαχαχα έχω φάει το καταπέτασμα 2 μέρες τώρα και θα θυσιαστώ κι αύριο να φάω την υπόλοιπη μαγειρίτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. simonmad όλα ξεκίνησαν ένα Μ.Σάββατο πριν χρόνια που ήμασταν με την αδερφή μου στην κουζίνα ολημερίς εν εξάλλω καταστάση κι όλες οι φίλες πίναν καφέ!Είπα δε θα το ξανακάνω!Κομμωτήριο δεν πάω πια αλλά δεν την περνάω και στη κουζίνα!!Σωστό;;;Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστότατο, Διασκέσις μου, ούτε συζήτηση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!!
    Πολύ πρωτότυπη μαγειρίτσα ομολογώ... δεν την έχω ξαναδεί...
    Γεια στα χεράκια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά!
    Χριστός Ανέστη!
    Δεν έχω ξαναδεί τέτοια μαγειρίτσα,ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστός Ανέστη!
    Διαφορετική συνταγή,μα φαντάζομαι στη γεύση θα μοιάζει με τη μαγειρίτσα.
    Εδώ πολλοί φτιάχνουν γαρδουμπάκια-δε μου αρέσουν καθόλου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. simonmad έχεις δίκιο πάντως για το θανατηφόρο συνδυασμό βλάχα + κομμωτήριο!!!!!Φιλιά

    painter Αληθώς Ανέστη!Ευχαριστώ πολύ!Ελπίζω εσύ που είσαι και δεινή μαγείρισσα να τη δοκιμάσεις!

    rena Αληθώς Ανέστη!Πολλές ευχές!Χαίρομαι που σ'άρεσε ως συνταγή!

    eleni Αληθώς Ανέστη!Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φαγητά με τις συκωταριές και τα έντερα δεν αρέσουν σε όλους,το αντίθετο μάλιστα!Πικάντικα πολύ δεν είναι τα γαρδουμπάκια;Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αληθώς Ανέστη Άννα μου! Πρώτη φορά βλέπω τέτοια συνταγή! Θα τη θαυμάσω - και τη λιμπιστώ - αλλά να την επιχειρήσω...δύσκολο!
    Σου στέλνω πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νάντια εσύ είσαι και πολύ κοντά!Του χρόνου έλα για Ανάσταση στη Βέροια και στην ετοιμάζω εγώ να τη δοκιμάσεις!!!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή