Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Recycling και upcycling!!! Μπρελόκ με χάντρες !

Τα τελευταία χρόνια γυρνώντας από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές φροντίζω πάντα ένα κομμμάτι από το πρώτο μάθημα της χρονιάς να το αφιερώνω σε ένα γαλλικό έθιμο!!
Στη galette des rois κατά λέξη βασιλόπιτα που φτιάχνω για τους μαθητές μου και τη συνταγή της οποίας μπορείτε να βρείτε  ΕΔΩ
Πρόκειται για ένα γλύκισμα που περιέχει une fève, κατά λέξη ρεβύθι -στη σύγχρονη εποχή βάζουν μέσα μια μικρή χριστουγεννιάτικη φιγουρίτσα!!Συνοδεύεται πάντα από μια χάρτινη κορώνα κι όποιος βρει το fève είναι ο βασιλιάς της μέρας ,φοράει την κορώνα και του κάνουν όλα τα χατίρια του τη μέρα αυτή!!!
Συνήθως οι μαθητές μου αρκούνται σ'αυτό,στη χαρά της ανακάλυψης και το πολιτισμικό περιεχόμενο του μαθήματος!!Φέτος όμως θέλησαν να εξελληνίσουν το έθιμο και με ρώτησαν "Δώρο δεν έχει;;;"
Υποσχέθηκα ότι θα τους πήγαινα από ένα δωράκι την επόμενη φορά αλλά....επειδή πέρασε μια εβδομάδα μέχρι να ξαναπάω στο ίδιο σχολείο, ξαναθυμήθηκα τί υποσχέθηκα την τελευταία στιγμή!
Τα μαγαζιά κλειστά,οι ώρες περιορισμένες αλλά να αθετήσω την υπόσχεση μου ούτε λόγος!!!Τέτοια ώρα ,τέτοια λόγια!!!
Άνοιξα λοιπόν τα κουτιά με όλα όσα κρατάω και τα κοιτούσα να πάρω καμιά ιδέα!!Με χάντρες στολίδια και κορδόνια που είχα κρατημένα και με αβαντάζ ότι γνώριζα το φύλο των παραληπτών  έφτιαξα 1 μπρελόκ για αγόρι με ασημένιο αυτοκινητάκι (η φωτο το μαυρίζει και το αδικεί πολύ!) και 2 για κορίτσια με καρδούλες και φιογκάκια




Με τα κοριτσίστικα  μπρελόκ συμμετέχω  στο διαγωνισμό του Greecycle γιατί και καρδούλες έχουν και είναι 100% από ανακυκλωμένα υλικά!!!!

ΥΓ.συγχωρήστε μου την άνω κάτω γραμματοσειρά και το πυκνογραμμένο κείμενο!!!Δεν ξέρω τί έχει γίνει κι όσο και να προσπάθησα δεν κατάφερα να βελτιώσω την εμφάνισή του!!!

15 σχόλια:

  1. Την ιστορία της galette de rois καθώς καιτη συνταγή, την είδα σε μια εκπομπή του Παρλιάρου στη διάρκεια των γιορτών και μου άρεσε πολύ που την ξαναβρίσκω στο μπλογκ σου. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με κάτι τέτοια κι είναι ένας ωραίος τρόπος να κεντρίσεις το ενδιαφέρον τους σχετικά με τον πολιτισμό της χώρας της οποίας μαθαίνουν τη γλώσσα. Μπράβο σου για την προσπάθεια αυτή και φυσικά τι καλύτερο από ένα χειροποίητο δωράκι που δίνεται με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι ύστερα να μην αγαπάνε τέτοια καθηγήτρια...είναι
    δυνατόν; Ετσι χτίζονται οι σχέσεις με τα παιδιά, και για το μάθημα ανυπομονείς και φυσικά μαθαίνεις και σχέσεις εμπιστοσύνης καλλιεργείς.
    Μπράβο Αννα και για το μάθημα στους μαθητές σου και σε μας και για τα όμορφα δωράκια που δημιούργησες.Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά είναι αξιολάτρευτα και τα δύο σχεδιάκια! Μπορώ να πω ότι βγάζουν συναίσθημα έχουν την προσωπική σου πινελιά, καλύτερα που δεν αγόρασες τελικά! Μπράβο σου!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι όμορφα τα δωράκια μα πάνω απ'όλα είναι υπέροχο το ότι υπάρχουν τέτοιοι καθηγητές! Είχα την τύχη να συναντήσω κάποιους στη σχολική μου ζωή -δυστυχώς ήταν οι εξαιρέσεις- που δουλευαν έτσι, μα ακόμα κρατώ στην καρδιά μου όσα ζήσαμε μαζί τους(κι όχι μόνο όσα μας έμαθαν).
    Πάω να ψηφίσω, πραγματικά σου αξίζει η ψήφος μαζί με ένα μεγάλο μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πολύ όμορφα!!! Σίγουρα θα τα λάτρεψαν!! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφα τα μπρελόκ σου πραγματικά!!!! Καλή επιτυχία σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τυχεροί οι μαθητές σου,είναι να μην την λατρεύουν!
    Τα μπρελόκ φτιαγμένα με αγάπη,θα τα χαρούν τα παιδιά.
    Μας έμαθες και το γαλλικό έθιμο-διάβασα και την προηγούμενη ανάρτηση,για να έχω σφαιρική ενημέρωση.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H καλή σχέση δασκάλου και παιδιών κτίζεται κάπως έτσι!! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο σου και για τη σκέψη και για την κίνηση και για το μάθημα και για την όρεξη!!!! Όσο για το αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να πω ότι είναι υπέροχο!!! Τις καρδούλες θα τις κάνω κι εγώ για τα κορίτσια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με τέτοια καθηγήτρια θα μάθαινα και γαλλικά!!!
    Μπράβο σου!! Τέτοιους δασκάλους έχει ανάγκη η εκπαίδευση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ομορφο εθιμο αλλα ακομα ωραιοτερη η δικη σου χειρονομια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καταρχήν συγγνώμη που μου πήρε τόοοσο πολύ καιρό να απαντήσω!!Αυτό το'χω ξαναγράψει και δυστυχώς όσον αφορά τις απαντήσεις πάω από το κακό στο χειρότερο!!Θα προσπαθήσω να είμαι πιο επιμελής και συνεπής!!!Το υπόσχομαι!!


    simonmad προσπαθώ πάντα να τους κεντρίζω το ενδιαφερόν και πάντα "ξεσηκώνω" από τις συναδέρφους τις καλές ιδέες και τις εφαρμόζω!!!

    Χαρά ελπίζω ότι μ'αγαπάνε γιατί εγώ αγαπώ πολύ αυτό που κάνω!!!(αν και τελευταίως δυστυχώς με απογοητεύει!!)Ελπίζω ότι κάτι παίρνουν και από αυτό και προσπαθώ να συνδέω πάντα τη γλώσσα με πολιτισμικά στοιχεία!

    Marie νομίζω πως όταν γνωρίζω τον παραλήπτη αυτού που φτιαχνω λειτουργώ καλύτερα και μεταφέρεται κι η θετική ενέργεια κι η σκέψη πάνω στο αντικείμενο!!!Χαίρομαι που αυτό γίνεται αντιληπτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νίκη ευχαριστώ για τα καλά λόγια !!Δεν είμαι η τέλεια καθηγήτρια αλλά προσπαθώ την αγάπη που έχω για τα γαλλικά να τη μεταφέρω στους μαθητές μου 14,5 χρόνια τώρα!!Κάποιες φορές τα κατάφερα και χαίρομαι γι 'αυτό!!!

    λΕλένη πραγματικά τους άρεσαν!Να'σαι καλά!!!

    Μaria Z χαίρομαι που σ'αρέσουν!Σημασία έχει η συμμετοχή!Μακάρι να έφτιαχνα και κάτι ακόμη αλλά ειλικρινά δεν προλαβαίνω!!!(αυτό μάλλον το καταλάβατε!!!)

    Eleni ευχαριστώ για τα καλά λόγια!!!Η αλήθεια είναι πως με πολλούς μαθητές μου από τα παλιά κρατάμε ακόμη μια ζεστή σχέση!!Αυτοί μου χάρισαν επαγγελματική επιτυχία κι εγώ την ψυχή μου στο μάθημα!!!Ευχαριστώ που διάβασες και τη συνταγή (επιμελής ε;;;;είναι πραγματικά εύκολη κι αξίζει κάποιος να τη δοκιμάσει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπέττυ χαίρομαι που άρεσε η ιδέα μου κι από παιδαγωγικής απόψεως!!Με τιμούν τα λόγια σου!!!

    Ανεράιδα τιμή μου που σε ενέπνευσα!Το κοριτσίστικα μπρελόκ μ'όλη τη μετριοπάθεια μοιάζουν με κοσμήματα!!!Αν τα κάνει στείλε φωτογραφίες!!!

    Κiki έλα!! παραδίδουμε μαθήματα on line!χαχα θα σου κάνω και galette!!!

    Δημιουργία ευχαριστώ!!Τα παιδιά πάντα το χαίρονται το έθιμο και νομίζω πως τους μένει περισσότερο από το να διάβαζαμε απλά ένα σχετικό κείμενο!!!Λίγες ώρες στην κουζίνα πααρπάνω αλλά χαλάλι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πώς μπορώ να παραγγειλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή