Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγή για βαρβάρα

Μια συνταγή γλυκειά,θρεπτική και επίκαιρη αφού ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές της περιοχής φτιάχνουν τη βαρβάρα "που είναι για τα παιδάκια...μια κουταλίτσα έστω....για το καλό" κατ'εμέ ένα γλύκισμα ή φαγητό, θα μπορούσε να πει κανείς, υψηλής διατροφικής αξίας.


Υλικά:
500 γρ σιτάρι αποφλοιωμένο
σταφίδες 
καρύδια τριμμένα στο μούλτι ή ψιλοκομμένα στο χέρι
ζάχαρη 
κανέλα 
νερό για το βράσιμο

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι και το μουσκεύουμε κανά μισάωρο σε κρύο νερό
Σε μια κατσαρόλα το ζεματάμε (πετάμε το νερό του)

Το βάζουμε ξανά να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει προσέχοντας να μη φουσκώσει και προσθέτοντας συχνά πυκνά νερό γιατί σώνεται εύκολα

Όταν βράσει η βαρβάρα -πρέπει να είναι σαν χυλωμένη σούπα-κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες να φουσκώσουν.

Σερβίρουμε πρόσθετοντας τη ζάχαρη και την κανέλα κατά  βούληση.
Διατηρείται για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Τρώγεται ζεστή ή κρύα και μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα γεύμα όχι μόνο ανήμερα της γιορτής αλλά καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Η σημερινή ανάρτηση αφιερώνεται με πολλή αγάπη στην πολυαγαπημένη δεύτερη μανούλα που μας γλύκανε και φέτος με τη πιο νόστιμη βαρβάρα των παιδικών μου χρόνων!!!

Καλή εβδομάδα
πολλά φιλιά

6 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα ευχαριστούμε για την συνταγή, πέρνα από το σπιτάκι μου έχω κάτι για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο και σίγουρα θρεπτικό! Στην περιοχή μας δεν υπάρχει ως έθιμο μα σκέφτομαι να δοκιμάσω να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το ξέρω,Άννα,φαίνεται όμως πολύ θρεπτικό.
    Πλήρης τροφή,υγιεινή.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αγια Βαρβαρα ειναι πολιούχος εδω στην Δραμα και φτιαχνουμε καθε χρονο!!!!
    Μου αρεσει παρα πολυ αλλα και τα παιδακια τρελαίνονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο έθιμο δεν το είχα ξανακούσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τη συνταγή. Και την΄ήθελα. Από τότε που έφυγε η πεθερά μου δεν ξαναφάγαμε Βαρβάρα. Καιρός να την κάνω πια εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή