Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Άντε απ' την αρχή ή αλλιώς ...στολίζουμε!

Η ιστορία αρχίζει ή... τελειώνει κάπως έτσι...


Η μητέρα μου τον Ιανουάριο του 1999 στα 54 της και ενώ τα τρία κορίτσια της ζούσαμε  την ανεμελιά της νιότης μας και της εφηβείας , διαισθανόμενη ίσως το τέλος που πλησίαζε ή προσπαθώντας να ξορκίσει το κακό (με την ελπίδα να τα βρει η ίδια της την επόμενη χρονιά) μάζεψε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και έγραψε πάνω στα κουτιά το εξής μήνυμα.
Άντε απ'την αρχή         Μάνα






Καλά Χριστούγεννα

Καλή χρονιά 2000


Προσπαθώ να τη φανταστώ να βάζει τα χαρτόκουτα στο πατάρι  και να μαντέψω τι ένιωθε! Δεν ξέρω και δε θα μάθω ποτέ…Ξέρω όμως το σοκ και τη συγκίνηση όταν τα επόμενα Χριστούγεννα,3 μήνες από το θάνατό της κατέβασα τα χαρτόκουτα από το πατάρι για να στολίσω το σπίτι όπως νιώθαμε  ότι θα ήθελε…Έκλαιγα ώρες…Γιατί να το είχε γράψει?

Κατέληξα τότε πως ήταν ένα μάλλον αισιόδοξο μήνυμα πως η ζωή συνεχίζεται -αν και από τότε η χαρά συνυφαίνεται με τον πόνο της απώλειας και της έλλειψης ,όπως και στη σημερινή ανάρτηση...

Από τότε πέρασαν 11  Χριστούγεννα ( τα τελευταία  7 στο δικό μου σπίτι), δεν πέρασε όμως ούτε ένα που να κατεβάσω στολίδια από το πατάρι και να μη τη θυμηθώ.
Τότε πονούσα εγωιστικά για μένα και τις αδερφές μου που δεν την είχαμε ..
σήμερα, που είμαι κι εγώ μαμά, πονάω για όσα δεν προλάβαμε να πούμε κι όσα δεν πρόλαβε εκείνη να χαρεί…την απλή και πολύτιμη καθημερινότητα,τρία πτυχία, δυο γάμους, τρία εγγόνια και έπεται συνέχεια…

Τώρα όμως είμαι σίγουρη πως ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα και φροντίζω να στολίζω χριστουγεννιάτικα το σπίτι μου από νωρίς για να προσφέρω στα παιδιά μου τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που ένιωθα κι εγώ παιδί!

Ελάτε λοιπόν να σας ξεναγήσω στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο σπίτι μου...

Η εξώπορτα!

Λεπτομέρεια

Φετινή εφεύρεση! Ντεκουπάζ στο κουδούνι! Ελπίζω ότι μετά θα καταφέρω να το βγάλω με νερό!!!

Καλωσόρισμα από έναν χιονάνθρωπο (απέναντι από την είσοδο)
Η εσωτερική πλευρά της πόρτας! Πολλοί χιονάνθρωποι!!!
Παιδικό δωμάτιο
Στολίδια από ζυμάρι στην κουρτίνα του παιδικού
Στεφάνι και Αη-Βασίληδες!
Το δέντρο μας!!!  (αδερφούλα μου Αη-Βασίλη σ'ευχαριστώ για την καινούργια φωτογραφική!!!)
Να σας γλυκάνω και λίγο! Πάρτε τώρα από ένα! Δεν τα βλέπω να μένουν για πολύ!!!

Καλές γιορτές! Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία και ό,τι αγαπάτε!!!



10 σχόλια:

  1. I ali8eia einai oti to spiti sou einai panta para ma para poli filokseno, sou zestainei tin kardia kai mirizei manoula !

    ps : osa zaxaroplasteia kai na giriso san ta melomakarona sou kai tous kourampiedes sou den prokeitai na vro !

    Filakia polla ,
    I aderfi sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο τις πιο δυνατες και συγκινητικες χριστουγεννιατικες αναρτησεις!!!Να σαστε παντα καλα να περνατε ομορφες γιορτες και παντα να την νιωθετε διπλα σας!!!!!
    χρονια πολλααααααα και μαγευτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αννούλα μου, να είστε καλά όλες και όλοι σας να τη θυμάστε.....φαίνεται πως ήταν ξεχωριστός άνθρωπος! Πολύ συγκινητική ανάρτηση....θα μου μείνει η γραφή στα στολίδια! Έχεις δίκιο στον τρόπο που εκλαμβάνεις το μήνυμά της! Εύχομαι να σας προστατεύει όλους από εκεί ψηλά και να νιώθει την αγάπη σας!!

    Το σπίτι σου πανέμορφο!!!!!Καλά να περάσετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέποντας σας απο ψηλά (είναι σίγουρο αυτό) θαναι περήφανη οτι συνεχίζεται οτι εκείνη σας δίδαξε με το παράδειγμά της.
    Να χεις υγεία να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να περάσεις αξέχαστες Γιορτές!
    Την αγάπη μου...μμμ ο κουραμπιές σου είναι γλύκα σαν κι εσένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. georgia μου γλυκειά σ'ευχαριστώ!Το ξέρεις ότι το σπίτι μου είναι μια πόρτα ανοιχτή όποτε τη χρειαστείς!Και ναι θα είσαι πάντα η μικρή της οικογένειας (άσχετα αν η κόρη μου πάει να σου πάρει τον τίτλο!):))και ναι τα μελομακάρονα κι οι κουραμπιέδες είναι στη διάθεσή σου!Για κόπιασε!Σε φιλώ γλυκά κι ευχαριστώ για τις φωτογραφίες!

    Maria σου εύχομαι Καλά Χριστούγεννα!Να χαίρεσαι τα παιδιά σου και να είσαι πάντα εμπνευσμένη και δημιουργική!

    misirlou ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια!Σήμερα λίγο η ημέρα,λίγο η ανάρτηση και πιο πολύ τα σχόλιά σας μ΄'έκαναν να την έχω μέσα στο μυαλό μου συνέχεια!Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά και καλά!

    Ανεράιδα μου έτσι νιώθω και γω!Ότι ήταν ξεχωριστός άνθρωπος!Υποκειμενικά βέβαια και πάντα έχοντας στο νου πως η έννοια "μαμά" είναι εξιδανικευμένη στο μυαλο και των 3 μας όπως η ελευθερία ,η αγάπη ,η ελπίδα....!Χαίρομαι που συμφωνούμε στο νόημα του μηνύματος!Ξέρεις προβληματίστηκα πολύ...Ευχαριστώ και για τον καλό λόγο για το σπίτι μου!Τιμή μου!Σε φιλώ!Καλά Χριστούγεννα!

    ΧΑΡΑ τελικά συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν μικροεγγραφές μέσα μας που μας οδηγούν πάντα στη γνωστή πεπατημένη των γονιών μας και δη των μητέρων μας κι ενώ ως κόρες λέμε "αυτό εγώ δε θα το κάνω" γίνεσαι μάνα κι έρχεται μια στιγμή που λες "ωχ σαν τη μαμά μου κάνω κι εγώ!"
    Καλές γιορτές σου εύχομαι!Όσο για τον κουραμπιέ άλλη συνταγή μου είπαν,άλλη έγραψα αλλά με κάτι προσθαφαιρέσεις βγήκε στ'αλήθεια τέλειος!Η συνταγή είναι πανεύκολη(θα την αναρτήσω σε κάποια φάση!)Σε φιλώ!

    Μα τι κρίμα να μην είστε όλες σας πιο κοντά να σας κεράσω στ'αλήθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γλυκόπικρη ανάρτηση, όπως και πολλές από τις στιγμές και αναμνήσεις που σημαδεύουν τη ζωή μας. Τα "Γλυκά" και τα "Πικρά" που μας τυχαίνουν, μας κάνουν αυτό που είμαστε και συντροφεύουν κάθε επόμενο βήμα μας.
    Σου εύχομαι να περάσεις χαρούμενα τις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Simonmad σοφή κουβέντα είπες!Ακριβώς έτσι είναι!Γι'αυτό ας δεχόμαστε και τα δυο με υπομονή και σύνεση γιατί μας πάνε ένα βήμα πιο πέρα στη γνώση...Σου εύχομαι τα "γλυκά" της ζωής σου να είναι περισσότερα από τα "πικρά"!:))
    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια Πολλά!
    Καλώς σε βρήκα!
    Με συγκίνησες πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. rena καλώς ήρθες!Χρόνια πολλά,χρόνια καλά με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή