Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

"Πορτοκαλάδα...από πορτοκάλια θέτε;"

Αυτή η αξέχαστη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου γύριζε χθες όοοολη μέρα στο μυαλό μου και μ'έκανε να γελάω...
Πορτοκαλομέρα θα λέγε κανείς!!!!


Έφτιαξα μαρμελάδα πορτοκάλι και λικέρ!!
Τη συνταγή για τη μαρμελάδα την πήρα από τον Παρλιάρο.Ας με συγχωρέσει μόνο ο Στέλιος που ελλείψει ζυγαριάς μέτρησα τον όγκο των πορτοκαλιών και πρόσθεσα αντίστοιχη ζάχαρη!!!!Μια κανάτα κομμάτια πορτοκάλι,

μια κανάτα ζάχαρη!!Η συνταγή αυτή είναι πολύ σούπερ γιατί και μαρμελάδα μοιάζει αλλά ΚΑΙ γλυκό του κουταλιού!2 σε 1 δηλαδή
μόλις μπήκε στην κατσαρόλα

Στο λικέρ αυτοσχεδίασα...ίσως όχι και τόσο.Είχα κάνει πριν χρόνια λικέρ λεμόνι και με εκείνη τη συνταγή οδηγό άλλαξα το βασικό συστατικό!Η συνταγή είναι χωρίς μέτρημα ....με το μάτι που λένε και βασίζεται στη λογική δεν πετάμε τίποτα!!!

Πορτοκάλια χοντρόφλουδα
ζάχαρη
ούζο ή τσίπουρο
νερό
άσπρο κονιάκ

Η εκκίνηση μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
α.συνειδητά!"σήμερα θα φτιάξω λικέρ πορτοκάλι".Σ'αυτήν την περίπτωση κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, τα στίβουμε-κρατάμε το χυμό τους στο ψυγείο για μελλοντική χρήση στα γλυκά μας ή στο φαγητό μας-και αφαιρούμε από μέσα τις ίνες και τη σάρκα που απέμεινε από το στίψιμο

β.εκ του προχείρου!"πουλάκια μου να σας στύψω χυμό πορτοκάλι;-Ναιιιιι!-μμμμ δεν κρατάω τις φλούδες να τις κάνω λικέρ;"Στίβουμε τα πορτοκάλια κι αφαιρούμε τη σάρκα τους. Όποτε απολαμβάνουν τα παιδιά μας το χυμό και εμείς -σε καμιά 20 μέρες -ένα λικεράκι.

'Οπως και να 'χει βάζουμε τις φλούδες 


σ'ένα γυάλινο βάζο με φαρδύ λαιμό ρίχνουμε ζάχαρη,ούζο ή τσίπουρο (ό,τι μας βρίσκεται) και λίγο νερό καλύπτοντας τις φλούδες.



Το αφήνουμε σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο κουνώντας που και που το βάζο να ανακατευτεί.
Μετά από 15-20 μέρες βγάζουμε τις φλούδες ,σουρώνουμε το χυμό σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.Προσθέτουμε άσπρο κονιάκ (για να κρατήσει το ανοιχτό του χρώμα) και ζάχαρη κατά βούληση ανάλογα πόσο "βαρύ" και γλυκό θέλουμε να είναι.Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλα ή γαρύφαλο για το άρωμα (προσωπικά δεν μου αρέσουν!).Το αφήνουμε να πάρει καναδυό βράσεις και έτοιμο.Όταν κρυώσει το φυλάμε σε γυάλινο μπουκάλι.

Το πορτοκάλι ,όπως και το λεμόνι αντίστοιχα είναι δύσκολες γεύσεις γι'αυτό και δεν αρέσουν σε όλους!Είναι γλυκόπικρες όπως κι η ζωή!!!!

Πριν κλείσω να σας κεράσω κι ένα κομμάτι λαχταριστή σπανακοτυρόπιτα που έφτιαξα σήμερα το απόγευμα.Το μικρό μου παληκάρι θέλει σπανακόπιτα για το σχολείο, είπαμε:  "η επιθυμία τους διαταγή "  χατίρι δε χαλάμε.Έτσι εν μέσω μεταφράσεων (πάλι!!) έφτιαξα και μια πίτα!!!Κι επειδή ο καλός μου σχολίασε ότι τώρα με τη μετάφραση θα με χάσετε από τις Διασκέσεις είπα να τον διαψεύσω και να κάνω ανάρτηση!!!!Χαχαχα

πριν να μπει στο φούρνο

ζεστή ζεστή!

κι αυτά είναι τα "φίδια"μας!!!(το επάνω οριζόντιο μας βγήκε ελαφρώς σαν ανακόντα αλλά δε βαριέσαι!!!)Αντί για στριφτή πίτα τα βάζουμε έτσι στο ταψί και τα τσακίζουμε.Τα παιδιά έχουν αχαλίνωτη φαντασία!Είναι τα αγαπημένα του ανιψιού μου του Πέτρου στον οποίο θα αφιερώσω και τη σημερινή ανάρτηση!!!!
Καλό μήνα και πολλά φιλιά!!!

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Φτιάχνοντας ένα χάρτινο συρταρωτό κουτάκι για το γούρι του 2012

Φαίνεται ότι τελικά το τέλος της εβδομάδας μου πάει πιο πολύ!!!!
Πριν λίγες μέρες έλαβα την πρόσκληση για την καθιέρωμενη κοπή βασιλόπιτας μεταξύ των συναδέρφων γαλλικής.
Προσφέρθηκα λοιπόν να ετοιμάσω ένα γούρι για την τυχερή (αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε πιο πολλές γυναίκες εξ'ου και το θηλυκό!!!!).Το ίδιο είχα κάνει και πέρσυ-είπαμε ευκαιρία ψάχνουμε να δημιουργήσουμε!
Αυτή τη φορά το γούρι έγινε από πηλό -στέγνωσε με τη συνδρομή του καλοριφέρ και του σεσουάρ(!)-τρίφτηκε ,βάφτηκε,στολίστηκε με χρυσόσκονη,κορδέλες και χάντρες και νάτο!!!




Ένα σπιτάκι 
που έψαχνε ένα "σπιτάκι" για να κρυφτεί...
Με χαρτόνι κάνσον του έφτιαξα ένα.

Οι διαστάσεις είναι ενδεικτικές -αυτές που βόλευαν τη συγκεκριμένη χρήση.
Έχει διαστάσεις 12 x12 x 2,5 εκ αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε ό,τι μέγεθος θέλουμε αφήμοντας τα αντίστοιχα περιθώρια γύρω γύρω.

Σημαδεύουμε στο χαρτόνι μας δυο τετράγωνα :ένα 12 x12 εκ  κι ένα ομόκεντρο κατά 2,5 εκ μεγαλύτερο 



κόβουμε όπως δείχνει το σχήμα


διπλώνουμε



κολλάμε με υγρή κόλλα


βάζουμε μια κορδελίτσα είτε με κόλλα είτε με συρραπτικό (όπως εδώ).
 
Αν επιλέξουμε συρραπτικό βάζουμε κι ένα στολιδάκι για να κρύψουμε το συρματάκι κι έτοιμο το μέσα κουτάκι



Μετά παίρνουμε ένα χαρτόνι μακρόστενο περίπου 13εκ x 35 εκ τουλάχιστον και το διπλώνουμε γύρω από το τετράγωνό μας.


Κολλάμε από την κάτω πλευρά (για να μη φαίνεται η ένωση!) 
Στολίζουμε την επάνω μεριά όπως μας αρέσει κι έτοιμο το συρταρωτό κουτάκι.




Εδώ μαζί με το γουράκι  έτοιμο να συναντήσει την τυχερή!!!

Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολλά φιλιά

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Χάρτινα χωνάκια με καλούδια για παιδικό κέρασμα

Οι γιορτές και τα γενέθλια των παιδιών μου είναι πάντα αφορμή για καινούργιες ιδέες και δημιουργία.Είμαι κι ελαφρώς χαζομαμά ...θέλω να είναι "σπιτικά" ή τουλάχιστον να έχουν ένα "σπιτικό" άγγιγμα.
Πέρσυ είχα φτιάξει τη χάρτινη τούρτα  για τη γιορτή του γιου μου.
 Ο Άγιος Αντώνιος ο Νέος είναι πολιούχος της Βέροιας κι είναι ούτως ή άλλως μεγάλη γιορτή για την πόλη (άσε που γιορτάζει κι ο μπαμπάς μου εκείνη τη μέρα!!!)


Φέτος ήθελα να φτιάξω κάτι που να μοιάζει  με παγωτό (για να ταιριάζει και με το πολικό ψύχος που μας συντροφεύει εδώ και καμιά εβομάδα χαχα!!!!)

Έφτιαξα καταρχήν ένα κεικ σε ατομικά φορμάκια cup cakes (τη συνταγή θα τη βρείτε παρακάτω) και τα τύλιξα σε διάφανη μεμβράνη.

Πήρα κόλλες Α4 160 γρ και τις έκοψα στη μέση,με το κάθε κομμάτι έφτιαξα ένα χωνάκι στηρίζοντας το με συρραπτικό.


Τα γέμισα με γκοφρέτες σοκολατάκια και καραμέλες κι επάνω έβαλα το κεκάκι.Στόλισα και μια κορδελίτσα.

Μετά τέθηκε το θέμα πώς θα τα στηρίξω για να στέκονται όρθια ώστε να τα προσφέρει ο Αντώνης στους φίλους του στο νηπιαγωγείο.

Αυτό το ερωτηματικό μου θύμισε μια γνωριμία...Πριν ενάμιση χρόνο κι αφού είχα φτιάξει τα προσκλητήρια ,τα γλυκά  και τα χωνάκια με τα ζαχαρωτά για τη βάφτιση της Ιωάννας τελευταία στιγμή αναρωτήθηκα πώς θα τα στήριζα.Έκανα τότε αναζήτηση στο ιντερνετ για καμιά ιδέα.Λύση δε βρήκα αλλά βρήκα μέσα από αυτήν εδώ την ανάρτηση της Ανεράιδας όλον αυτόν τον υπέροχο κόσμο του blogging που ομολογώ αγνοούσα ως τότε κι όλους εσάς!!!!

Το πώς τα στήριξα τότε είναι κάτι που θα αναρτήσω άλλη φορά μαζί με όλα όσα έφτιαξα τότε για τη βάφτιση, σε μια ανάρτηση που όλο λέω θα κάνω κι όλο το αναβάλλω!!!

Σήμερα όμως που μεγάλωσα (!) κι έπηξε το μυαλό μου (χαχα!!!) πήρα το χαρτοκούτι από το τελευταίο παιχνίδι-απόκτημα του εορτάζοντα και μ'ένα φλυτζανάκι σχημάτισα μικρούς κύκλους διαμέτρου 3-4 εκ και τους έκοψα με το κοπίδι


Κάλυψα το κουτί με λευκή κόλλα,τρύπησα ξανά σε κάθε κύκλο και έβαλα τα χωνάκια.Έτοιμο!!!


Ομολογώ πως το κουτί θα μπορούσα να το είχα στολίσει και λίγο με χαρτί ή κορδέλες αλλά  η Ιωάννα ήταν αρρωστούλα κι όλα όσα περιέγραψα τα είχαμε ήδη κάνει αγκαλίτσα.Έτσι για να μην την ταλαιπωρήσω κι άλλο θεώρησα ότι μια χαρά ήταν και το άσπρο!!!!

Να κι η συνταγή για το πώς κάνω το κέικ

Υλικά (με σειρά εμφανίσεως!)

4 αυγά
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 βανίλια (αν έχουμε!)
1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή χυμό(πορτοκάλι ή ανάμεικτο ή ότι να ναι
                                                  αρκεί να είναι ανοιχτόχρωμο) από κουτί
1 φλυτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο ή βιτάμ
3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
προαιρετικά:λίγο κακάο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη,προσθέτουμε τα υγρά,το αλεύρι και το μπέικιν.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45- 60 λεπτά.Αν χρησιμοποιήσουμε φορμάκια  για cup cakes ψήνουμε λιγότερη ώρα.Όπως και να χει βυθίζουμε κι ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα-αν βγει στεγνό το κέικ μας έχει ψηθεί.
Αν θέλουμε αδειάζοντας το στη φόρμα κρατάμε λίγη ζύμη της προσθέτουμε κακάο,ρίχνουμε πάνω από την άσπρη ζύμη μας , ανακατεύουμε λίγο με ένα μαχαίρι και γίνεται δίχρωμο.
Το κέικ το έχω φτιάξει με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που αναφέρθηκαν (μια φορά και με λιγότερα αυγά!!!) πάντα με επιτυχία.
Όταν κρυώσει μπορούμε να λιώσουμε κουβερτούρα σε μπεν μαρί να της προσθέσουμε λίγο γάλα εβαπορέ και να στάξουμε πάνω από το κέικ μας!

Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολλά φιλιά

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Χειροποίητα γιορτινά μικροαντικείμενα

Καλή χρονιά με υγεία και έμπνευση!!!
Ήρθε με το καλό κι η νέα χρονιά γεμάτη δημιουργία και παραγωγικότητα!!! Πέρασαν κι οι γιορτές και μπήκαμε ξανά στη ρουτίνα μας (ευλογημένη ρουτίνα!!!!)...Αποδιοργανώνομαι ελαφρώς στις αργίες ...είναι πασιφανές!!!!
Από τη μια τα πηγαινέλα για φαγητό από την άλλη οι ετοιμασίες αφού η  μισή οικογένεια γιορτάζει μέσα στις γιορτές  ....να ένας λόγος που δεν κατάφερα να αφήσω σχόλιο στα αγαπημένα "μονοπάτια" για να ευχηθώ καλή χρονιά.
Συν τοις άλλοις η χρονιά με βρήκε με δουλειά!Με πολλή χαρά ανέλαβα πρωτοχρονιάτικα να μεταφράσω ένα 48σελίδο έντυπο για την έκθεση "Μέγας Αλέξανδρος" στο Λούβρο.  (Για περισσότερες πληροφορίες δείτε κι  εδώ) Να κι ένας ακόμη λόγος της απουσίας μου...

Η πρώτη ανάρτηση της χρονιάς αφορά όσα έφτιαξα για να χαρίσω κυρίως στις δασκάλες των παιδιών μου και σε μια αγαπημένη φίλη.Μικροαντικείμενα φτιαγμένα με πολλή αγάπη.

Σαπούνια με ντεκουπάζ!Ένα για τη δασκάλα της Ιωάννας και τα άλλα για τις δασκάλες του Αντώνη(ναι!!έχει δύο!!!).Οδηγίες για το πώς φτιάχτηκαν θα  βρείτε εδώ-μόνο που δεν έξυσα το λογότυπο,κόλλησα τη χαρτοπετσέτα στην πίσω πλευρά!!!!

ένα μενταγιόν με επάργυρο σύρμα και χάντρες για τη δασκάλα του Αντώνη καθότι Αναστασία -η μία- και γιόρταζε κιόλας!!!!Ενώ εγώ επιμένω ότι προσπάθησα να φτιάξω το φεγγάρι της Δροσοσταλίτσας ο γιος μου επιμένει ότι είναι φάλαινα!!!!!

φιγούρες από πηλό πάνω σε ελαφρόπετρα με χρυσόσκονη για τη φίλη μου τη Γεωργία

και στεφανάκια σε μικρή έκδοση φτιαγμένα με τον τρόπο που περιέγραψα σε μια από τις πρώτες μου αναρτήσεις
Αυτά τα ολίγα!!!Ευχαριστώ και πάλι όλες τις φίλες που αφιερώσατε από τον πολύτιμο χρόνο σας για να μου στείλετε τις ευχές σας-με πρώτη πρώτη τη Μαρία (πάντα καλότυχη σου εύχομαι για το ποδαρικό που μου κανες!!!!)
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Πολλά φιλιά